Mikään ei voita itsetehtyjä, uunituoreita karjalanpiirakoita! Niitä tulee vain leivottua liian harvoin. Karjalanpiirakka-oppini olen saanut mieheni edesmenneeltä Mummulta ♥ Mummu leipoi karjalanpiirakoita yli 90 vuoden kokemuksella... parempaa opettajaa ei olisi voinut olla! Täällä Mummun taidonnäyte.
~~~~~~
Nämä piirakat ovat myös minun mestarileipojan taidonnäyte, Myllärin Luomun Suomen Inspiroivin Leipojablogi-kilpailussa.
~~~~~~
Tällä ohjeella tulee n. 15 piirakkaa.
Riisipuuro kannattaa keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi:
1 dl vettä
1 dl riisiä
½ litraa maitoa
1 tl suolaa
kanamuna
Kiehauta vesi ja lisää riisi. Anna kiehua hetken aikaa, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen (n. 40 min). Mausta puuro suolalla ja anna jäähtyä kunnolla. Puuro saa olla huomattavasti paksumpaa kuin "normaali" riisipuuro. Puuroon joukkoon lisätään kanamuna, kun piirakoiden leipominen aloitetaan.
taikina:
1 dl vettä
½ tl suolaa
1 dl Myllärin leivontakarkea vehnäjauhoja
1½ dl Myllärin ruisjauhoja
Voiteluun: sulatettua voita
Kylmään veteen lisätään muut aineet ja alustetaan taikina kiinteäksi. Tee taikainasta "pötkö" ja jaa se 15-osaan. Pulikoi palat ohuiksi pyöreiksi pohjiksi. Palat ja valmiit pohjat kannattaa säilyttää kuvun alla, etteivät pääse kuivumaan.
Levitä pulikoidun pohjan päälle n. 1 rkl puuroa ja levitä puuro pohjalle. Rypytä piirakka. Paista piirakka kuumassa uunissa 275 asteessa n. 12 min. Voitele kuumat piirakat sulatetulla voilla. Anna valmiiden ja voidelluiden piirakoiden "tekeytyä" hetken aikaa leivinpaperin ja leivinliinan alla.
Herkuttele sellaisenaan tai munavoin kera.
Tässä vielä vähän vaihekuvia:
Pulikoitu pohja:
Pohja ja levitetty puuro:
Puoliksi rypytetty piirakka:
Piirakat menossa uuniin:
Valmiit, voidellut ja hetken aikaa levänneet piirakat:
Ja sitten asiaan, piirakka munavoilla: