Mikään ei voita itsetehtyjä, uunituoreita karjalanpiirakoita! Niitä tulee vain leivottua liian harvoin. Karjalanpiirakka-oppini olen saanut mieheni edesmenneeltä Mummulta ♥ Mummu leipoi karjalanpiirakoita yli 90 vuoden kokemuksella... parempaa opettajaa ei olisi voinut olla! Täällä Mummun taidonnäyte.

~~~~~~

Nämä piirakat ovat myös minun mestarileipojan taidonnäyte, Myllärin Luomun Suomen Inspiroivin Leipojablogi-kilpailussa.

~~~~~~

valmisb-normal.jpg

Tällä ohjeella tulee n. 15 piirakkaa.

Riisipuuro kannattaa keittää jo edellisenä päivänä valmiiksi:

1 dl vettä
 1 dl riisiä
½ litraa maitoa
1 tl suolaa

kanamuna

Kiehauta vesi ja lisää riisi. Anna kiehua hetken aikaa, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja keitä hiljalleen kannen alla välillä sekoittaen (n. 40 min). Mausta puuro suolalla ja anna jäähtyä kunnolla. Puuro saa olla huomattavasti paksumpaa kuin "normaali" riisipuuro. Puuroon joukkoon lisätään kanamuna, kun piirakoiden leipominen aloitetaan.

taikina:

1 dl vettä
½ tl suolaa
1 dl
Myllärin leivontakarkea vehnäjauhoja
1½ dl Myllärin ruisjauhoja

Voiteluun: sulatettua voita

Kylmään veteen lisätään muut aineet ja alustetaan taikina kiinteäksi. Tee taikainasta "pötkö" ja jaa se 15-osaan. Pulikoi palat ohuiksi pyöreiksi pohjiksi. Palat ja valmiit pohjat kannattaa säilyttää kuvun alla, etteivät pääse kuivumaan.

Levitä pulikoidun pohjan päälle n. 1 rkl puuroa ja levitä puuro pohjalle. Rypytä piirakka. Paista piirakka kuumassa uunissa 275 asteessa n. 12 min. Voitele kuumat piirakat sulatetulla voilla. Anna valmiiden ja voidelluiden piirakoiden "tekeytyä" hetken aikaa leivinpaperin ja leivinliinan alla.

Herkuttele sellaisenaan tai munavoin kera.

Tässä vielä vähän vaihekuvia:

Pulikoitu pohja:

pohjab-normal.jpg

Pohja ja levitetty puuro:

pohja%20%2B%20puurob-normal.jpg

Puoliksi rypytetty piirakka:

rypytysb-normal.jpg

Piirakat menossa uuniin:

peltib-normal.jpg

Valmiit, voidellut ja hetken aikaa levänneet piirakat:

valmiitb-normal.jpg

Ja sitten asiaan,  piirakka munavoilla:

valmis%20%2B%20munavoib-normal.jpg