Suomalaiset heittävät vuodessa henkeä kohti keskimäärin 24 kiloa, eli 125 euron edestä ruokaa roskiin. Tämä kuormittaa niin yksittäisten perheiden taloutta kuin kaikkien yhteistä ympäristöäkin.

Tämä viikko on valtakunnallinen HÄVIKKIVIIKKO.

Hävikkiviikon tavoitteena on vähentää kotitalouksien ruokahävikkiä kiinnittämällä kuluttajien huomio oman keittiön hävikkiin.

Kävipä tässä taannoin harvinainen juttu... uunilohta jäi syömättä aika mukavan kokoinen pala. Harvinainen juttu tosiaan, sillä yleensä meillä lohi syödään viimeistä pisaraa myöden. Ja kyllä sen nytkin syötiin... loppu piirakan muodossa:

Lohipiirakka%20Lunnib-normal.jpg

(Ohjeen olen joskus napannut Lunni leipoo-blogista)

Pohja:
1 3/4 dl vehnäjauhoja
1 3/4 dl grahamjauhoja
75 g voita
(suolaa)
1 muna
loraus kylmää vettä

Täyte:
2 kevätsipulia varsineen
100 g uunilohta
2 dl maitoa
1 muna
2 dl emmental-juustoraastetta
pippuria
suolaa

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Voitele n. 24 cm vuoka.
Valmista pohja nyppimällä kylmä voi jauhojen kanssa tasaiseksi seokseksi. Lisää halutessasi suola. Sekoita joukkoon muna ja loraus kylmää vettä. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä, mikäli taikina tuntuu halkeilevan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita kylmään lepäämään.
Silppua kevätsipulit pieneksi. Paloittele lohi sopivan kokoisiksi paloiksi. Vatkaa kulhossa maito, munat ja juusto käsin kuohkeaksi, mausta. Ripottele kevätsipuli ja lohi piirakkapohjan päälle tasaisesti, kaada päälle maito-munaseos.
Paista uunissa n. 30-40 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja juusto sekä reunat ovat kullanruskeat.

 

Havikkiviikko_logo_orange_RGB%281%29-nor

Täältä löydät lisää tietoa Hävikkiviikosta sekä upeita ohjeita.