Satakunnassa on tunnetusti valmistettu paljon erilaisia leivonnaisia "sen seitsemän sortin" kahvipöytään. Euran rinkilät lienevät kuuluisimmat ja ne ovat nykyäänkin yleinen tarjottava juhlakahvipöydässä. Rinkilöiden historia kulkee noin sadan vuoden taakse. (teksti kopioitu Finfood-sivuilta)

EURAN RINKILÄT

 

1119300.jpg

 

(noin 30 kpl)

150 g voita
2 dl kermaa
1/4 tl hiivaa
3 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja

Liuota kädenlämpöiseen kermaan hiiva ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Pehmitä voi ja sekoita taikinaan. Anna taikinan nousta lämpimässä paikassa. Leivo taikinasta 2 cm x 2 cm:n kokoisia palloja ja anna niiden kohota hetki pöydällä. Leivo palleroista tankoja, kierittele ne sokerissa ja yhdistä tangot rinkeleiksi uunipellille. Paista rinkilät 200-asteisessa uunissa kullanruskeiksi.

Vinkki: Leivo taikina edellisenä päivänä ja laita se yöksi tai muutamaksi tunniksi jääkaappiin ennen leipomista.

Euran rinkilöiden teko vaatii pitkää harjoittelua, itseltäni ei löydy niin pitkää pinnaa, että jaksaisin rinkilöitä leipoa. Onneksi joka vuosi perheeni (ja koko suku) saa niitä joululahjaksi, KIITOS EINE !!