Heini otti minuun yhteyttä sähköpostitse ja kyseli voisiko hän vierailla blogissani. Heini on asuu Lontoossa ja on hyvästä ruoasta ja matkailusta nauttiva kirjoittaja ja sisällöntuottaja. Unkarilainen ruoka on valloittanut Heinin makunystyrät joten tässä meille unkarilaista klassikkoa!

Kiitos Heini vierailusta =)

~~~~~~

Paprikas Csirke – täydellistä lohturuokaa tammikuulle

Alkutalven pimeydessä ja loskassa niin sielu kuin ruuumis kaipaavat lämmikettä. Unkarin mausteiset lihapadat, juustoa tihkuvat mykyt, tukevat keitot ja tuliset paprikat ovat täydellistä ruokaa tälle vuodenajalle.

Tyypillisimmillään unkarilainen ruoka on monia eri aineksia ja makuja yhdistävä pata tai keitto. Kuuluisin unkarilainen pata lienee gulassi, mutta monille unkarilaisille yhtä rakas on Paprikas Csirke eli kanaa paprikan kanssa.

Kuten monet muutkin unkarilaiset herkut, Paprikas Csirke ei varsinaisesti ole kalorikammoisille. Alkuperäisessä reseptissä pataan lisätään laardia mutta sen voi hyvin korvata voilla tai öljyllä. Aito laardi kuitenkin antaa ruokaan herkullista makua. Paprikas Csirke yhdistää viisi unkarilaisen ruoan keskeistä ruoka-ainetta – sipulit, vihreät paprikat, hapankerman, tomaatit ja paprikamausteen. Perinteisesti ruoka tarjoillaan galuska-mykyjen kanssa mutta esimerkiksi fusillipasta käy mainiosti kanan seuralaiseksi.

paprikakanaa-normal.jpg

Kuva: Flickr/Stuart Spivack

Paprika Csirke (neljälle):

kokonainen kana (tai reisipaloja)
1 tl öljyä (tai laardia)
2 sipulia pieneksi pilkottuna
1 suuri tomaatti kuorittuna ja pilkottuna
1 vihreä paprika viipaloituna
1 tl vehnäjauhoa
1 tl makeaa paprikajauhetta
suolaa ja pippuria
3 dl hapankermaa


Puhdista ja paloittele kana haluamallasi tavalla. Kuullota sipulit padassa, lisää joukkoon tomaatti ja ruskista hetken aikaa. Ota pata pois liedeltä, sirottele sekaan paprikajauhe ja hämmennä hyvin, jottei paprikajauhe pala pohjaan. Laita takaisin liedelle, lisää kana ja vihreä paprika, ruskista ja mausta suolalla sekä pippurilla. Lisää vettä sen verran, että kanat peittyvät ja peitä kannella. Kun ruoka alkaa kiehua, vähennä lämpöä ja kypsennä miedolla lämmöllä 40 minuutin ajan tai kunnes kana on kypsää. Sekoita erillisessä kupissa jauho pieneen määrään hapankermaa ja lisää mukaan hieman lientä padasta. Sekoita voimakkaasti kunnes seos on sileää ja lisää se sitten kanan joukkoon. Hauduta noin 5 minuuttia ja lisää loput kermaseoksesta. Padan on tarkoitus olla kermaista mutta ei liian paksua.

Unkarilaista ruokaa on helppo valmistaa kotona mutta jos makumatka houkuttaa, esimerkiksi mutkaton ja rosoinen Pozsonyi Kisvendeglo Budapestissa tarjoaa herkullista, perinteistä unkarilaista ruokaa alle 10 eurolla. Täällä jos jossain kannattaa maistaa gulassia. Budapestin hotellitarjontaa voi tutkia esimerkiksi Expedian sivuilta, joilta löytyy myös hyviä tarjouksia jo valmiiksi edullisiin hotelleihin.


Kirsin keittiössä Vieraskynä: Heini Huhtinen, Lontoo