Pitipä näiden patonkien leipomista harjoitella pari kertaa, jotta niistä tuli julkaisikelpoisia ;) Ekalla kerralla niiden nimeksi tuli "Maalaisleivät lättyinä" ;) Toisella kertaa tulos oli parempi... molemmilla kerroilla maku oli loistava ;)

Ohje on Leila Lindholmin kirjasta: Pala kakkua - ja paljon muuta. Täyte on oma päähänpisto (vinkki siihen on tosin Myllyn Paras-sivuilta).

Patonki%20juurestab-normal.jpg

(3-4 patonkia)

Taikina 1:

n. 1 tl kuivahiivaa (tai 5 g tuoretta)
3 dl kylmää vettä
5 dl Myllärin leivontakarkea vehnäjauhoja

Taikina 2:

n. 3 tl kuivahiivaa (tai 15 g tuoretta)
3 dl kylmää vettä
taikinajuuri (taikina 1)
1 rkl suolaa
1 rkl sokeria
7-8 dl Myllärin leivontakarkea vehnäjauhoja

Pinnalle sormisuolaa (en laittanut)

Täyte (3:een patonkiin):

3 rkl sulaa voita

3 tl oreganoa

3 tl kuivattua persiljaa

valkosipulijauhoa maun mukaan

Valmista ensiksi taikinajuuri, eli taikina 1. Laita hiiva kulhoon ja lisää vesi. Sekoita, kunnes se liettyy. Lisää vähitellen vehnäjauhot ja sekoita, kunnes taikina on tasaista. Taikinan kuuluu olla löysää. Peitä kulho kelmulla ja laita jääkaappiin kohoamaan yön yli tai huoneenlämpöön 4 tunniksi.

Kun taikinajuuri on kohonnut, valmista taikina 2. Laita hiiva kulhoon ja lisää vesi. Sekoita, kunnes hiiva liettyy. Lisää joukkoon taikinajuuri, suola, sokeri ja lopuksi vähitellen sekoittaen vehnäjauhot. Alusta taikinaa 15 minuuttia koneella pienimmällä nopeudella. Kohota taikinaa liinan alla noin tunti.

Kuumenna uuni 240 asteeseen.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja jaa 3-4 yhtä suureksi palaksi (Tein 3 palaa). Kaaviloi palat n. 40 x 20 cm:n levyksi. Sekoita täyte (kaikki ainekset keskenään) ja levitä se tasaisesti levyille. Rullaa levyt kääretortun tapaan. Laita patongit saumapuoli alaspäin uunipellille kohoamaan n. 20-30 min.

Voitele patongit vedellä, sirottele pinnalle sormisuolaa ja tee jokaiseen patonkiin muutama vinoviilto terävällä veitsellä (unohdin viillot). Paista uunin keskitasolla yhteensä noin 30 minuuttia. Heti kun patongit alkavat saada vähän väriä, alenna uunin lämpötila 200 asteeseen.