Muutama makea piirakka odottaa päivitystä, joten tässä ne tulee (vanhin ohje taitaa olla viime vuodelta)

KAAKAORAHKAPAISTOS (Kotikokki)

(tein puolikkaan annoksen pyöreään piirakkavuokaan)

10 dl vehnäjauhoja

4 dl sokeria

3 tl leivinjauhetta

300 g voisulaa

välikerros:

1 prk maitorahkaa

1 prk kermaviiliä

3 munaa

2½ dl sokeria

3 rkl sokeroitua kaakaojauhetta


Sekoita keskenään jauhot, sokeri ja leivinjauhe. Lisää joukkoon viileä voisula ja sekoita kaikki tasaiseksi muruksi. Painele n. 2/3 taikinasta leivinpaperin päälle uunipellille tai suureen, voideltuun, korkeareunaiseen vuokaan. Taikina on niin murenevaa, että sitä ei voi oikeastaan leipoa, joten levitä muruseos ensin tasaisesti ja painele sitten käsin kiinteämmäksi. Tee täyte sekoittamalla kaikki aineet hyvin sekaisin ja levitä pohjan päälle. Ripottele loput taikinasta päälle. Paista 200 asteessa n. 25 min, kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Tarjoile lämpimänä jäätelön kanssa tai jääkaappikylmänä vaniljakastikkeen kera.



 HELPPO RAPARPERIPIIRAKKA (Perhekerho)

 3 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
½-1 tl kaardemummaa
2 dl sokeria
2-3 raparperin vartta
0,75 dl öljyä tai 100 g rasvasulaa
2 munaa
1,5 dl maitoa


Pilko raparperi hienoksi. Sekoita jauhot, leivinjauhe ja mausteet keskenään. Lisää sitten muut ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kaada voideltuun vuokaan. Tasoita. Paista kypsäksi 175-asteisessa uunissa alatasolla n. 25-35 minuuttia.

Tarjoile raparperipiirakka joko kuumana jäätelön kanssa tai kylmänä tomusokerilla koristeltuna.


MEHEVÄ OMENAPIIRAKKA (Makeaahyvää)

Pohja:

4 kananmunaa

2 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

5 dl vehnäjauhoja

1 dl juoksevaa margariinia

1 dl maitoa

Täyte:

1½ l omenoita

Muruseos:

50 g margariinia

1 dl sokeria

1 dl kaurahiutaleita

1 tl kanelia

½ tl inkivääriä

Vaahdota kananmunat ja sokeri. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon ja lisää vaahtoon. Lisää nuolijalla nostellen myös juokseva margariini ja maito. Sekoita mahdollisimman vähän. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle. Kuori ja viipaloi omenat. Kotimaisille omenoille riittää huuhtelu. Nosta viipaleet taikinan pinnalle. Sekoita muruseos pehmeästä margariinista, sokerista, kaurahiutaleista, kanelista ja inkivääristä. Ripottele muruseos pinnalle. Paista piirasta 200 asteessa noin 20 minuuttia.

 

PÄÄRYNÄTOSCAPIIRAKKA (TaikinaTaivas)

Vuokaan:

margariinia

korppujauhoja

Taikina:

3 kanamunaa

2 dl sokeria

2½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl juoksevaa margariinia

Päälle:

1 tlk (á 410g) säilykepäärynää valutettuna

Toscakuorrutus:

½ tankoa mantelimassaa

1 ps (50g) mantelilastuja

3/4 dl juoksevaa margariinia

½ dl sokeria

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl maitoa 

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka, halkaisija n. 25 cm. Vaahdota kanamunat ja sokeri. Sekoita vehnäjauhoihin leivinjauhe. Lisää kuiva-aineseos muna-sokerivaahtoon. Lisää margariini, sekoita taikina tasaiseksi ja laita taikina kakkuvuokaan. Painele päärynät vuokaan leikkauspinta alaspäin. Paista kakkua 175 - asteisen uunin alimmalla tasolla n. 20 min. Raasta mantelimassa. Mittaa muut toscakuorrutuksen ainekset kattilaan. Kuumenna seosta, mutta älä anna sen kiehua. Jaa mantelimassaraaste kakulle, lusikoi päälle kuuma kuorrute ja jatka paistamista n. 20 min. Anna valmiin kakun jäähtyä vuoassa muutama minuutti, irrota ja jätä jäähtymään ritilän päälle. Pakasta jäähtynyt kakku (mantelimassan aromit vetäytyvät pakastuksen aikana).