Ohje on Yhteishyvän Ruokalehdet maaliskuun numerosta, vähän muunneltuna. Alkuperäisen ohjeen nimi on Lohi-purjopiirakka, mutta tämä minun versioni ei purjoa sisällä.

LOHIPIIRAKKA

 Pohja:

100 g margariinia
2 dl vehnäjauhoja
0,5 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä
 

 Täyte:

150 g kylmäsavulohta
1 (300 g) purjo (laitoin yhden sipulin)
1 rkl öljyä
1 dl ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
2 rkl hiennonnettua tilliä
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
 
Sekoita pohjaa varten margariini, jauhot suola ja leivinjauhe. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti sekaisin. Taputtele taikina piirasvuoan tai irtopohjaisen vuoan (halkaisija noin 24 cm) pohjalle ja reunoille. Pane vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun valmistelet täytettä. Suikaloi lohi. Halkaise ja huuhdo purjo ja leikkaa renkaiksi. (Silppua sipuli ja kuullota öljyssä). Kuullota purjoa öljytilkassa pannussa muutama minuutti. Hienonna tilli. Vatkaa kananmunat, ranskankerma ja ruokakerma sekaisin. Sekoita joukkoon tilli ja suolaa ja pippuria. Levitä kalasuikaleet ja purjo piiraspohjalle. Kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200-asteisen uunin alimmalla ritilätasolla noin puoli tuntia.